Första sidan » Glutenfria recept » Glutenfria jultårtor
Glutenfria julstjärnor
Publicerad på
Glutenfria julstjärnor
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
10
minuterGlutenfria julstjärnor är ett måste på det traditionella finska julbordet. Du kan också använda t.ex. äppelmos istället för plommonmos.
Ingredienser
1 burk (250 g) mjölkkvarg
250 g smör
3,5 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
1 tsk bakpulver
- Till råga på det
plommonpuré
- För smörjning
ägg
- Smördeg
100 g Smör i tunna chips mellan degen
Beredning
- Blanda det mjuka smöret och mjölkkvargen till en jämn smet.
- Tillsätt bakpulver och mjölblandning och blanda snabbt tills blandningen är jämn.
- Lägg degen i plastfolien som en rektangulär bit och låt stelna i kylen innan gräddning.
- Kavla ut degen till en skiva och gör olika stjärntårtor eller jultårtor vikta i form av en deg.
- Pensla med ägg och grädda i 200 grader i 10-13 minuter. Låt svalna en stund så är de glutenfria jultårtorna redo att avnjutas.
- Alternativt
- Du kan även kavla ner smör i degen om du vill ha ett resultat som liknar smördeg.
- Kavla ut den kylkalla tårtdegen på mjölat bord i ca. 20×30 cm i en tallrik.
- Skär tunna skivor smör med en osthyvel och bred ut ovanpå degduken.
- Vik därefter degen i tre delar, det vill säga långsidorna i mitten. Ta bort mjölet från rullytorna.
- Vänd degen horisontellt och rulla igen ca. 20×30 cm i en tallrik. Upprepa samma sak tre gånger till.
- Lägg degen i plastfolie och låt stelna i kylen. Grädda till stjärnor.
Tips
- Syrtdeg passar även mycket bra som bottendeg till pajer.
Instruktionerna berättar om rullning och vikning. Tillsätt smör eller inte? Det nämns inte. Degen rullas helt enkelt och vänds och viks.
Hej Hannele! Smör är utelämnat i receptet. Tack för att du påpekade det!
Passar bullmjöl istället för vitt mjöl i jultårtor?
Ja det kan du. Vår bullemjölsmix är ett bra allroundmjöl utöver vår lätta mjölmix. Den enda skillnaden mellan de två är att det absolut inte finns några majsgryn eller bovete i bullmjölsblandningen.
God och lätthanterlig deg 🙂