Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria Daim mockarutor
Glutenfria Daim mockarutor
Publicerad på
Glutenfria Daim mockarutor
Recept av Marika Kaila
Tillagningstid
14
minuterDe härligt saftiga glutenfria Daim mockarutorna är en något bättre version av de traditionella mockarutorna. Den läckra glasyren får det att vattnas i munnen och gör detta lite mer krävande recept väl värt ett försök.
Ingredienser
- Botten
5 ägg
4 dl socker
4 tsk äkta vaniljsocker
300 g smält smör
3 dl surmjölk
5 msk mörkt kakaopulver
4,5 tsk bakpulver
4 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
- Glasyr
2 (á 56 g) stora daim
150 g smör
2 dl farinsocker
2,5 tsk äkta vaniljsocker
0,5 dl starkt kaffe
- På ytan
1 stor (á 56 g) daim i smulor
Beredning
- Botten
- Vispa ägg och socker skummigt.
- Tillsätt det avsvalnade smälta smöret och surmjölken till skummet och blanda de torra ingredienserna.
- Om du bakar på ett bakplåt får du en tunnare botten, jag bakade i en hälften mindre form och fick en tjockare botten.
- Grädda i 200°C i ca 15 minuter för en tunnare botten (beroende på ugn) och 20-30 minuter för en tjockare botten.
- Glasyr
- Koka upp smöret, sockret och kaffet i en kastrull.
- Låt sjuda under omrörning i ett par minuter, ta sedan bort kastrullen från spisen och låt svalna en stund.
- Tillsätt sedan de krossade daimen till blandningen.
- Blanda väl och bred över den avsvalnade bottnen i tre delar.
- Rör om glasyren då och då när du breder ut den över bottnen, så att daimen fördelas jämnt.
- Om du kan hälla glasyren på en gång har du kokat för länge och mockarutorna får lätt en mild bränd smak.
- På ytan
- Riv daim och strö över glasyren.
- De glutenfria Daim mockarutorna är färdiga att avnjutas.
Marika Kaila | Upp till handlederna i deg
Tips
- Om botten suger upp glasyren har du hällt glasyren på en botten som är för varm. Du bör därför hälla glasyren i tre delar så att den inte rinner över kanterna.
- Om du föredrar det kan du också strö daim ovanpå bottnen och hälla den kokta blandningen över daim, då får du daim jämnt fördelat.
- Botten får dock inte svalna så mycket att den blir kall, risken är då att glasyren lossnar som en platta när den svalnar.