Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri smörgåstårta
Glutenfri smörgåstårta
Publicerad på
Glutenfri smörgåstårta
Recept av Iina Sarkama | Iinabites
Tillagningstid
1
timmeIngredienser
5 dl vatten
50 g färsk jäst
1 msk socker
1 msk rypsolja
1 tsk salt
- Tzatziki-fyllning (för 1 lager)
2/3 gurka
2 vitlöksklyftor
200 g färskost naturell
- Grönsaksfyllning (för 2 lager)
150 g naturell färskost
150 g crème fraiche
150 g fetaost
1 dl soltorkad tomat
1 Söt paprika
1/3 från ärtskidan
Pippuria
Yrittsalzaa
- För provsmakning
1 dl vatten
Juice av en halv lime
- Glasyr och dekoration
200 g Gräslöksfärskost
Ärta versoa
Ärtor
Ätbara blommor
Beredning
- Lös upp jästen i vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda. Det finns inget behov av att knåda degen.
- Täck skålen med ny plastfolie och ställ den på en dragfri plats för att jäsa i en timme.
- Förvärm ugnen till 175 grader.
- Smörj en rektangulär brödform med bakspray.
- Häll bröddegen i bakformen och grädda på nedre falsen i ugnen i ca 60 minuter.
- Låt brödet svalna. Skär eventuellt bort skorpan från brödets ovansida, kanter och undersida. Skär brödet vågrätt i fyra bitar.
- Tzatziki-fyllning
- Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag en stund.
- Blanda gurksåsen med färskosten. Tillsätt den krossade vitlöken och blanda.
- Grönsaksprov
- Hacka de soltorkade tomaterna, paprikan och ärtskotten.
- Blanda färskost, crème fraiche och hackade grönsaker. Smula fetaosten för hand och blanda.
- Krydda med peppar och salt.
- Montering av en smörgåstårta
- Fukta smörgåstårtans botten med limevatten. Fördela 1/2 av grönsaksfyllningen ovanpå.
- Lägg ytterligare ett lager bröd ovanpå och fukta med limevattnet. Fördela tzatzikifyllningen ovanpå.
- Lägg det tredje lagret bröd ovanpå och fukta med limevattnet. Fördela resten av grönsaksfyllningen ovanpå.
- Lägg det fjärde brödlagret ovanpå och fukta med limevattnet. Täck över smörgåstårtan med ny plastfolie och låt jäsa i minst några timmar i kylen.
Ta bort den färska folien och dekorera smörgåstårtan med gräslöksfärskost, ärtskott, ärtor och ätliga blommor. Iina Sarkama |Iinabites
Tips
- Tips! Du kan göra glutenfria krutonger av brödskorporna till din sallad!
- Servera med picklad rödlök och ärtor som tillbehör. Var och en kan servera tillbehören efter egen smak.