Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfritt hälsosamt bananbröd
Glutenfritt hälsosamt bananbröd
Publicerad på
Glutenfritt hälsosamt bananbröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
BrödTillagningstid
1
timmeGlutenfritt hälsosamt bananbröd är ett mjukt och gott mellanmål eller snacks. Det här receptet innehåller inget smör eller vitt socker alls!
Ingredienser
5 msk kokosolja
6 msk honung (ca 1 dl)
2 ägg
3 dl mogna bananer (ca 3 st, ju mörkare desto bättre)
0,5 dl havrevalfri mjölk (laktosfri, , soja, kokos)
1 tsk matsoda
1 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
2 dl Glutenfri mjölblandning av bondböna från Virtasalmen Viljatuote
2 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
ca 80 g mörk choklad (minst 70%)
Beredning
- Förvärm ugnen till 180 grader. Smält kokosoljan i mikrovågsugnen. Tillsätt honung och ägg och blanda till en slät smet. Tillsätt mjölk, kryddor och banan och blanda. Tillsätt mjölet och rör om med t.ex en trägaffel. Blanda inte för mycket! Du kan ersätta den Ljusa mjölblandningen med t.ex. Mörk mjölblandning för att göra bananbrödet mer fiber- och proteinrikt.
- Häll smeten i en 1,5 liters brödform och strö över kanel och chokladbitar enligt eget val. Grädda i ugnen i 60 minuter. Täck formen med folie efter halva tiden för att förhindra att ytan blir för mörk under gräddningen. Låt svalna en stund efter att du tagit ut brödet ur ugnen och ta bort det från formen. Skiva upp det glutenfria hälsosamma bananbrödet och frys in eller förvara i ett lufttätt kärl.
Hej, vad kan man ersätta bondbönamjölet med? Jag kan inte äta baljväxter på grund av IBS.
Hej Kati,
Du kan ersätta bondbönamjölet med vilken som helst av våra mjölblandningar. För att undvika att förlora näringsvärdet i bananbrödet rekommenderar vi att du använder Havremjölblandning eller Mörk mjölblandning 🙂.
Hej!
Varför kokosolja? Kan den ersättas med något annat?
Hej Jauhis!
Självklart kan du byta ut kokosolja mot en annan olja om du vill. I det här receptet har vi använt kokosolja på grund av dess hälsosamhet. Kokosolja består till nästan 90 % av mättade fettsyror och är därför ett hälsosammare alternativ än oljor som innehåller omättade fettsyror.