Glutenfri tårta med citron och olivolja
Glutenfri tårta med citron och olivolja
10
stDenna kaka skapas i en skål med en snabb omrörning. Ingen vispning, ingen stress - och ändå kommer en saftig, citronsmakande läckerhet ut ur ugnen, med olivolja som ger ett milt djup.
En lätt pudring av florsocker är allt som behövs för dekorationen. Men om du vill hänge dig, skeda lite citronyoghurt eller mascarpone på toppen, lägg till några färska bär - och låt livet smaka lite bättre för en stund.
Ingredienser
180 g = 3 dl Viljatuote Glutenfri Durramjölmix
170 g = 2 dl socker
3 g = 1 tsk bakpulver
3 g = 0,5 tsk bakpulver
4 g = 1 tsk vaniljsocker
2 g = 0,25 tsk salt
115 g = 1,5 dl olivolja
2 bitar ägg
160 g =1,5 dl Grekisk yoghurt
1 citronjuice
1 rivet citronskal
- Yoghurtsås att servera till tårtan
100 g = n.1 dl Grekisk yoghurt
1 msk rivet citronskal
35 g = 3 msk socker
Beredning
- Spänn ut ett bakplåtspapper, 20 cm i diameter, mellan botten och kanten på brödformen. Olja in formen och mjöla den med sorghum-mjölmix.
- Blanda mjölblandningen, socker, bakpulver, bakpulver, vaniljsocker och salt i en stor skål.
- Blanda olivolja, yoghurt, ägg, citronsaft och rivet citronskal i en annan skål.
- Sikta ner de torra ingredienserna i de våta och vänd försiktigt degen med en degkrok tills den är slät. Undvik överdriven blandning.
- Häll degen i formen och jämna till ytan.
- Grädda i 175 °C (nedre falsen) i ca 35-40 minuter. Prova med en cocktailpinne om den är klar.
- Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen.
- Servera med citronyoghurtsås.
Tips
- Välj en mild olivolja om du inte tycker om den starka smaken av olivolja.