Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri citron- och märgpaj
Glutenfri citron- och marängpaj
Publicerad på
Glutenfri citron- och marängpaj
Recept av Jamiela Ruotsalainen
Portioner
12
stTillagningstid
25
minuterIngredienser
- Botten
2,5 dl Glutenfri havremjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
1 msk fint socker
100 g smör
1 äggula
- Citronglass
4 dl vatten
1,5 dl fint socker
4 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
3 äggula
1 dl citronjuice
1 rivet citronskal
1 msk vinst vid
- Maräng
4 äggvita
1 dl finsocker
Beredning
- Botten
- Vispa samman mjöl, socker och fett. Tillsätt äggulan och blanda till en jämn smet.
- Klicka ut degen i botten och på sidorna av en smord pajform (ca 24 cm i diameter).
- Grädda bottnen i ugnen på 200°C i ca 10-12 minuter.
- Låt svalna medan du gör fyllningen.
- Citronglass
- Mät upp alla övriga ingredienser utom smöret i en kastrull.
- Värm under omrörning hela tiden tills glassen tjocknar.
- Tillsätt smöret och rör om. Låt svalna och häll över bottnen.
- Maräng
- Vispa äggvitorna till hårt och skummigt skum. Tillsätt sockret i små omgångar.
- Marängen är klar när du kan vända koppen upp och ner utan att spilla ut skummet.
- Använd en sked för att lyfta eller spritsa skummet över toppen av glassen, upp till kanterna.
- Grädda i ugnen i 175°C i ca 15 minuter, tills marängen har fått en fin ljusbrun färg.
- Kyl och servera samma dag.