Glutenfri morotskaka
Glutenfri morotskaka
12-15
bitar45
minuterSuckulent glutenfri och vegansk morotskaka är perfekt med den nya Glutenfria morotsmjölsblandningen!
Ingredienser
- Morotskaka
200 g morötter (ca 3½ dl riven)
195 g / ca 3 dl Virtasalmen Cereal Produkt Grovmalen Glutenfri Mjölblandning
60 g / ca 1½ dl mandelmjöl
150 g / ca 2 dl socker. Du kan använda t.ex. 80 g fint socker och 70 g farinsocker
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bakpulver
2 tsk Ceylonkanel
1,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk salt
2 dl växtbaserad mjölkdryck, t.ex
1,5 dl växtbaserad yoghurt utan smak, t.ex. havre eller soja
1 dl rapsolja eller annat neutralt smakande vegetabiliskt fett
- Karamelliserade pekannötter
100 g pekannötter
0,5 dl lönnsirap
en nypa salt
- Dekoration
2 dl växtbaserad skumvisp (mått före skumning, när visp är flytande)
0,75 dl växtbaserad yoghurt utan smak, t.ex. havre eller soja
till dekoration: säsongens frukter
Beredning
- Värm ugnen till 180 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform och olja in kanterna.
- Riv morötterna till ett tunt rivjärn. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt vegetabilisk mjölk och yoghurt, olja och riven morot. Blanda väl och häll i pannan.
- Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kakan svalna.
- Hacka nötterna och värm dem i en torr panna tills de tar färg. Sänk värmen, tillsätt sirapen och rör om tills alla nötter är täckta med sirapen. Häll upp nötterna på en plåt eller bakplåtspapper för att svalna.
- Vispa grönsaksvispen och blanda i yoghurten.
- Skär den avsvalnade glutenfria morotskakan och bred ut ca 1/3 av skummet på tårtbotten. Strö över de karamelliserade nötterna. Lägg ytterligare ett lager tårta ovanpå, frosta och dekorera med frukt. Njuta!
Tiina Strandberg | Min bärskog