Glutenfri morotskaka (morotsmjölblandning)
Glutenfri morotskaka (morotsmjölblandning)
12-15
bitar45
ProtokollEn saftig glutenfri och vegansk morotskaka är perfekt med den nya glutenfria morotsmjölsblandningen!
Ingredienser
- Morotskaka
200 g morötter (ca 3½ dl rivna)
195 g / ca 3 dl Virtasalmis glutenfria morotsmjölspuré
60 g / ca 1½ dl mandelmjöl
150 g / ca 2 dl socker. Du kan t.ex. använda 80 g fint socker och 70 g brunt socker.
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bakpulver
2 tl Ceylonkanel
1,5 tl malen kardemumma
0,5 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk salt
2 dl växtbaserad mjölkdryck, t.ex. havredryck
1,5 dl växtbaserad yoghurt utan smak, t.ex. havre eller soja
1 dl rapsolja eller annat smakneutralt vegetabiliskt fett
- Karamelliserade pekannötter
100 g pekannötter
0,5 dl lönnsirap
en nypa salt
- Glasyr
2 dl växtbaserad skumvisp (mät före skumning, medan vispen är i flytande form)
0,75 dl växtbaserad yoghurt utan smak, t.ex. havre eller soja
för dekoration: säsongsbetonad frukt
Beredning
- Förvärm ugnen till 180 grader. Lägg ett bakplåtspapper på botten av en löstagbar plåt och olja in kanterna.
- Riv morötterna i ett tunt rivjärn. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt vegetabilisk mjölk och yoghurt, olja och rivna morötter. Blanda väl och häll i ugnsformen.
- Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter eller tills ett stickprov visar att kakan är ren. Låt kakan svalna.
- Hacka nötterna och värm dem i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Sänk värmen, tillsätt sirapen och rör om tills alla nötter har fått en sirapsliknande yta. Häll upp nötterna på en tallrik eller ett bakplåtspapper för att svalna.
- Vispa grönsakswhiskyn och rör ner yoghurten.
- Skär upp den kylda glutenfria morotskakan och bred ca 1/3 av skummet över tårtbotten. Strö de karamelliserade nötterna på toppen. Lägg det andra tårtlagret ovanpå, glasera och dekorera med frukt. Njut!
Tiina Strandberg | My Berry Forest