Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri köttfärspaj

Glutenfri köttpaj

Glutenfri köttpaj

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
0.0 från 0 röster
Portioner

0.5

bakplåt
Tillagningstid

20

minuter

En rejäl köttfärspaj smakar gott även glutenfritt! Den här smakfulla, lättlagade och glutenfria köttfärspajen går snabbt att tillaga.

Ingredienser

  • Smördeg med kvarg
  • 250 g smör

  • 3,5 dl Ljus Glutenfri Mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote

  • 1 tsk bakpulver

  • 250 g mjölkkvarg

  • 1 ägg för smörjning

  • Fyllning
  • 400 g nötfärs

  • 1 stor hackad lök

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 dl grötris

  • 0,75 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar

  • 1 tsk paprikapulver

  • (torkade örter)

  • 2 kokta ägg, kan utelämnas

Beredning

  • Smördeg med kvarg
  • Nyp ihop smöret med mjöl- och bakpulverblandningen till en smulig massa.
  • Tillsätt kvargen. Knåda inte degen att den inte blir seg.
  • Ställ in degen i kylen medan du gör fyllningen.
  • Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till samma storlek som en ugnsplåt. Använd mjöl till hjälp om det behövs.
  • Fyllning
  • Koka riset i ca 2 dl vatten tills det är mjukt (vattnet har sugs upp av riset).
  • Bryn köttfärsen, tillsätt den hackade löken och fräs en kort stund. Krydda blandningen.
  • Smula de kokta äggen med t.ex. en gaffel.
  • Blanda det kokta riset, den kryddad köttfärsen och äggen.
  • Slutföring
  • Fördela fyllningen på ena halvan av degen och vik den andra halvan över fyllningen.
  • Nyp ihop kanterna så att de är väl tillslutna.
  • Dra pajen med hjälp av bakplåtspappret på en ugnsplåt.
  • Pensla pajen med ägg och stick hål i ytan med en gaffel.
  • Baka i 200°C varm ugn i ca 20-25 min.
  • Den glutenfria köttfärspajen smakar bäst som ugnsvarm, men du kan också njuta av den kall med en varm köttbuljong.

10 Kommentarer

  1. Bra recept! Jag gjorde degen kvällen innan och kavlade ut lite med hjälp av plastfolie och bakplåtspapper. Jag använde lax på burk istället för kött. Jag använde sesamfrön som garnering.

  2. Vi har en tradition varje jul att göra en köttfärspaj av smördeg med kvarg. Det är så härligt att ha ett glutenfritt recept. Jag diagnostiserades med celiaki förra året. Kan man använda mörkt mjöl?

  3. Det andra experimentet lyckades, när jag satte plastfolie på den andra halvan.inga rester till hundarna!Tack för receptet!

    1. Hej Katriina,
      Tack för din fina kommentar 🙂 Kul att höra att du gillade köttfärspajen!

  4. Jag provade. Jag gjorde den enligt instruktionerna, förutom att jag tillsatte lite turkisk yoghurt till kvargen (200 g). Jag känner att jag borde ha använt mer mjöl eftersom det blev väldigt fett. Istället för att kavla klappade jag ut skivorna. Jag ska tillsätta mer mjöl till nästa paj. Den var dock god och påminde mig om min barndom och köttfärspajen som min mamma brukade göra.
    PS: Vad betyder det att lägga plastfolien på andra sidan som Katriina nämnde?

    1. Hej Irja-Leena,
      Tack för din kommentar 🙂 Köttfärspajdegen är faktiskt ganska fet, eftersom den görs med kvarg och smördeg. Att använda kallt smör gör degen lättare att hantera. Jag tror att Catherine använde plastfolie för att vika ihop pajen. Naturligtvis kan du också använda bakplåtspappret som du har kavlat degskivorna på. Plastfolie är förmodligen lite lättare att hantera!

  5. Hej
    Jag var tvungen att prova det, jag undrar om jag ska lägga lite mindre smör (t.ex. 200 g) när mitt kolesterol är högt eller lägga i något "lättare" fett.

    1. Hej Inkka,

      Fläskpajen är verkligen ett rejält mellanmål 😉 Du kan ersätta smöret med bakmargarin, antingen helt eller delvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.