Hemsidan " Glutenfria recept " Söta bakverk " Glutenfri pannkaka med sorghum-mjölmix
Glutenfri pannkaka med sorghum-mjölmix
Publicerad på
Glutenfri pannkaka med sorghum-mjölmix
Recept av Helena Kemppainen
Durra har en lite nötaktig smak och den här mjölblandningen är bra med fullkorn - och fibrer är viktigt i ett glutenfritt liv. Den har också bra med stärkelse och psyllium, så bakbarheten är utmärkt.
Ingredienser
4 st ägg
7 dl mjölk
0,75 dl socker
0,5 -1 tsk salt
60 g smör eller mjölkfritt margarin
- För dekoration
socker eller sirap
vispad grädde
bär eller sylt
Beredning
- Förvärm ugnen till 275 C.
- Vispa ägg och socker lätt, cirka en minut.
- Tillsätt de övriga ingredienserna, utom fettet, gradvis under omrörning till en jämn smet.
- Låt stå och dra i ca 10 min. Kom ihåg att röra om innan du häller upp på bakplåtspappret.
- Lägg fettet på ett bakplåtspapper och ställ in plåten i en varm ugn. Låt fettet smälta tills det börjar bli lite brunt. Var försiktig så att du inte bränner fettet.
- Ta försiktigt ut den varma plåten ur ugnen, blanda degen väl och häll degen i formen. Blanda lite av fettet i resten av smeten, t.ex. med en visp. Detta ger pannkakan lite saftighet och hjälper till att bilda bubblor på alla sidor av pannkakan.
- Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 15 minuter eller tills pannkakan har fått fin färg runt kanterna och är gyllenbrun.
- När du tar ut pannkakan ur ugnen kommer ofta en del av fettet fortfarande att koka på ytan. Låt pannkakan svalna i ca 5-10 minuter och du kommer att märka att fettet absorberas från ytan in i pannkakans underbara omfamning. Du kan strö socker på toppen och njuta av pannkakan medan den fortfarande är varm med önskade toppings.
Tips
- Tillverkningsinformation: ugnshylla storlek 422x370x33 mm. ugn AEG 600 mm bred ugn. Pannkaka gräddad på jämn värme (över- och undervärme).