Startsida " Glutenfria recept " Sommarcaféets Glutenfria rabarberpaj

Sommarcaféets Glutenfria rabarberpaj

Sommarcaféets Glutenfria rabarberpaj

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
3.9 från 32 röster
Portioner

1

bakplåt
Tillagningstid

45

minuter

Glutenfri rabarberpaj är försommarens godbit nummer ett. Sommarcaféets rabarberpaj har redan blivit en klassiker. Här är Virtasalmis version av pajen, glutenfri förstås. Tack vare den saftiga fyllningen och bottnen behöver pajen inte glass eller vaniljsås som tillägg. Prova på och bli förtjust!

Ingredienser

Beredning

  • Botten
  • Blanda de torra ingredienserna i smulblandningen och tillsätt till sist det smälta smöret.
  • Fördela blandningen i två skålar - i den ena 1/3 och i den andra 2/3.
  • Använd den större delen av smulblandningen till bottendegen. Lämna ungefär en tredjedel för att strö över toppen.
  • Tillsätt surmjölk och ägg till smulblandningen som reserverats för bottendegen och blanda till en jämn smet.
  • Bred ut blandningen på en djup bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Fyllning
  • Strö cirka en liter rabarberbitar över bottnen.
  • Blanda samman kvarg, socker, ägg och vaniljsocker.
  • Häll blandningen jämnt över rabarbern.
  • Strö till sist smulblandningen över ytan.
  • Grädda pajen i nedre delen av en 175°C varm ugn i ca 45 minuter.

Tips

  • Halvera receptet om du bara vill ha en rabarberpaj stor som en pajform.

30 Kommentarer

  1. Lite av ett motsägelsefullt recept, vissa säger en halv blandning av smulor och andra säger en tredjedel. Å andra sidan stör det inte när det är ett välbekant recept, men det roade mig lite.

        1. Hallå?

          Tyvärr har vi ingen erfarenhet av att använda olja istället för smör. Experiment kommer att berätta för dig.

    1. Verkligen gott. Väl värt ansträngningen. Gjord den med glutenfritt mjöl för bullar.

    1. kvarg gräddfil Jag råkade skriva , när jag borde ha skrivit men det var utmärkt valuta för pengarna.

    2. I stället för mjölk kan du använda yoghurt eller förmodligen också vegetabiliska produkter, om du använder sådana. Och du kan också utelämna ostmassan och ändå få en god paj. Och du kan också ersätta ostmassan med olika yoghurt eller grädde.

  2. Man kan bra ersätta surmjölken. Jag har aldrig använt surmjölk. 2x har jag också gjort en botten av kvarg med 1 burk kvarg i bottnen och 2 på toppen.
    Nu har jag en version i ugnen med naturell yoghurt istället för surmjölk och på toppen hälften kvarg och hälften samma yoghurt ...

    1. Förresten, det fungerar bra med jordgubbar. hallon fungerade också bra. Det finns knappast något bär eller någon frukt som inte fungerar.

      1. Vad händer om jag lägger hälften rabarber och hälften jordgubbar i fyllningen?

        1. Kul att höra att just jordgubbar fungerar i det här receptet 🙂 Rabarber- och jordgubbspaj låter också väldigt gott!

  3. Jag har gjort den här pajen hela sommaren, inte bara med rabarber utan också med alla dagens bär, idag med lingon och jag har lagt lite kolasås i smuldegen för att motverka syrligheten i lingonen. Receptet fungerar till allt. Jag har inte provat äppelskivor ännu, jag skulle kunna lägga kanel i smulblandningen på toppen...

  4. Hallå där! Hur kan jag göra detta mjölkfritt? kvarg Vad ska man ersätta kärnmjölk och ?

    1. Hej Taru,
      Ursäkta det sena svaret! Tanja här i kommentarerna tipsade mig om att man kan baka en paj utan surmjölk med yoghurt och grädde. Mjölkfri kan du göra den med vegansk yoghurt, till exempel Alpros Greek Style. Detta används ofta som ersättning för kvarg, eftersom dess konsistens och smak är relativt nära kvarg 🙂 .

  5. Jag gjorde det för första gången!
    Jag använde Glutenfri Sunnuntai mjölblandning och det fungerade perfekt!
    Min man fick den på sin födelsedag och kunde inte tro att den var glutenfri?
    Detta kommer att fortsätta att vara på vårt bord med olika bär och jag experimenterar med mina egna äpplen och päron

    1. Hej Maarit,
      Tack för din kommentar! Kul att höra att receptet fungerade perfekt på första försöket 🙂 Kul att höra!

    2. För att lägga till min tidigare kommentar har jag bakat i 20 år. Jag använder Masajon indiskt socker för all min bakning och det finns inget bättre och det kommer aldrig att bli !!! Så i vårt hus har det inte funnits några andra sockerarter tidigare. Från botten av mitt hjärta
      rekommenderar dig att prova det, även skummet kommer ut som kvitten.

    1. Hej Katja!
      Botten ska vara ganska lös och saftig. Botten får inte vara torr eller lättflytande.
      Om botten känns för mjuk, eller om den t.ex. inte lossnar lätt från bakplåtspappret, grädda pajen lite längre. Om bottnen vill bli för torr, ta ut pajen ur ugnen lite tidigare. 🙂

      1. För att lägga till min tidigare kommentar har jag bakat i 20 år. Jag använder Masajon indiskt socker för all min bakning och det finns inget bättre och det kommer aldrig att bli !!! Så i vårt hus har det inte funnits några andra sockerarter tidigare. Från botten av mitt hjärta
        rekommenderar dig att prova det, även skummet kommer ut som kvitten.

  6. Kommer definitivt att fortsätta med bärfyllningarna också. Jag använde 2 dl havremjöl från Virtasalmi + 5 dl lätt glutenfri mjölmix, med en botten av vispad grädde, Nam! Tack för den glutenfria versionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.