Glutenfri festlig tårta
Glutenfri festlig tårta
16-18
st20
minuterDu behöver en kakform med lös botten som är ca 25 cm bred, klä botten med bakplåtspapper och klipp bort överflödet runt kanterna.
Ingredienser
- Brownie-botten
2 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
0,5 dl osötat kakaopulver
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
120 g smör
220 g socker (vanligt eller valfritt)
2stora rumstempererade ägg
2 tsk vaniljessens/pulver
- Mörk chokladmousse
250 g (mörk) choklad
4 dl vispgrädde
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 tsk vatten
- Hallonmousse
400 g fryst smördeg
250 g vit choklad
4 dl vispgrädde
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 tsk vatten
Rosa livsmedelsfärg (inte obligatoriskt!)
- Vit chokladmousse
250 g vit choklad
4 dl vispgrädde
4 tsk Honung
en nypa salt
2 tsk gelatinpulver
2 tsk vatten
2 tsk vaniljessens (alternativt äkta vanilj eller vaniljsocker)
Förbered en snabb chokladganache så här:
2 dl vispgrädde
300 g choklad (mörk, mjölk eller vit enligt din smak.)
Beredning
- Brownie-botten
- Förvärm ugnen till 175 grader.
- Klä en kakform väl med bakplåtspapper eller smör och ströbröd.
- Blanda samman mjöl, kakao, salt och bakpulver. Ställ åt sidan för att vänta.
- Skär smöret i tärningar och lägg det i en kastrull, smält det på låg värme.
- Rör om då och då tills smöret är helt smält.
- Tillsätt sockret i smöret och rör om tills sockret har smält in helt i smöret.
- Låt inte smör-sockerblandningen koka i något skede.
- När blandningen är helt smält, låt den svalna till rumstemperatur.
- När den har svalnat, vispa i äggen, ett i taget.
- Blandningen börjar smulig, men slätas ut och blir blank när du vispar.
- Vispa även i vaniljen.
- Tillsätt slutligen de torra ingredienserna.
- Rör om försiktigt med en spatel.
- Häll degen i en kakform och grädda i 175°C i ca 20-25 minuter.
- Botten lämnas medvetet lite kladdig.
- Låt bottnen svalna ordentligt innan du börjar göra moussesen.
- Du kan göra den här basen dagen innan, slå in den väl och fortsätta nästa dag med att göra moussen.
- Mousset
- Placera först den färdiga browniebottnen upp och ner på botten av det löstagbara kakstället. (Detta för att göra skärytan snyggare.)
- För att få en snygg kant rekommenderar jag att du lägger en kantfilm runt kanterna. Bakplåtspapper går också bra, men folien är lättare att hantera. Tårtans kant bör vara minst 10 cm hög, eftersom det här blir en stor tårta!
- Placera kakformen direkt ovanpå serveringsfatet eller på ett kakställ av papp, eftersom du inte bör flytta den svalnande kakan för mycket.
- För chokladmoussen, hacka chokladen i små bitar och lägg i en mikrovågssäker behållare.
- Häll över 1 dl grädde och en nypa salt.
- Mikrovågsugn i 30 sekunder åt gången, rör om ibland tills blandningen är helt smält.
- Häll den smälta chokladmassan i en större skål och låt den svalna till rumstemperatur.
- När chokladen svalnat, blanda två teskedar gelatinpulver med två teskedar kallt vatten.
- När gelatinet har stelnat, mikra det i 15-20 sekunder och rör ner det i chokladen.
- Vid det här laget ska chokladen fortfarande vara varm, så att gelatinet blandas i och inte förblir klumpigt.
- Vispa resterande 3 dl vispgrädde till ett hårt skum.
- När chokladen är tillräckligt kall för att hanteras, blanda försiktigt grädden och chokladen tillsammans.
- Häll blandningen över browniebottnen och ställ in i kylen för att stelna.
- Låt stå kallt i minst 20 minuter innan du lägger på det andra lagret.
- Så vid det här laget är det en bra idé att diska alla redskap och börja om med att göra den andra moussen.
- För hallonmousse, koka frysta hallon i cirka fem minuter.
- Mixa och pressa genom en liten sil, eftersom hallonfrön är otrevliga för tänderna.
- Hacka den vita chokladen i en mikrovågssäker behållare och häll över hallonpurén, en nypa salt och 1 dl vispgrädde.
- Sist! Vit choklad- och vaniljmousse, återigen samma sak.
- Vit choklad, 1 dl grädde, honung och en nypa salt i en mikrovågssäker behållare etc.
- Vaniljessens tillsätts i slutet.
- Låt stelna i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
- Ta sedan försiktigt bort formen och folien runt kakan.
- Chokladganache
- Koka upp grädden och tillsätt den finhackade chokladen.
- Rör om hela tiden tills chokladen har smält i blandningen.
- Låt svalna något och häll sedan försiktigt över kakan.
- Om chokladen är för varm kommer den att gå igenom moussen, så låt den bara svalna.
- kaka Det spelar ingen roll om huvudklippets yta inte är perfekt, för det kommer fortfarande att vara fodrat med dina favoritmärken/bär!
- Låt chokladen rinna ner längs tårtans sidor på ett bekymmersfritt sätt, så får du garanterat en vacker avslutning.
- kaka
håller sig bra i minst en vecka, men jag tror inte det, för den är himmelskt god! © Ida Kiviluotohttp://mutsijamurupullat.blogspot.fi