Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri Surdegsbakning " Glutenfri ciabatta med surdeg
Glutenfri ciabatta med surdeg
Publicerad på
Glutenfri Ciabatta med surdeg
Recept av Helena och Fiialiisa Kemppainen, MakuaMedia
Doser
6
stTotal tid
12
timmarLåt smakerna tala för sig själva. Starta ett nytt smakäventyr genom att upptäcka surdegsbakning!
För instruktionerna behöver du 200 g aktiv surdegsrot.
Klicka här för instruktioner om hur du återupplivar och matar torkad surdegsrot.
Ingredienser
335 g vatten
150 g tapiokastärkelse
6 g havssalt
6 g socker
11 g äppelcidervinäger
23 g olja
200 g aktiv glutenfri surdegsrot
Beredning
- Förbered psylliumgelén: blanda 385 g vatten och 13 g psyllium. Låt vila i 2-3 minuter tills gelen bildas.
- Blanda de torra ingredienserna: blanda tapiokastärkelse, rismjöl, durramjöl, havssalt och socker i en skål. Blanda väl.
- Kombinera de våta ingredienserna: tillsätt Surdeg, äppelcidervinäger och olja till psylliumgelen. Blanda tills det är jämnt.
- Gör degen: tillsätt mjölblandningen gradvis till de våta ingredienserna. Knåda degen med en elvisp i ca 5 minuter eller för hand tills den är smidig och klibbig.
- Forma ciabatta: Stjälp upp degen på en mjölad bräda. Forma till en skiva och skär i 6 - 8 limpor.
- Jäs: Täck brödet lätt med en trasa och låt det jäsa i 6-12 timmar.
- Baka: Förvärm ugnen till 230 °C och placera en behållare på ugnsbotten för ångan. När du sätter in brödet i ugnen häller du varmt vatten i formen eller lägger i 2 till 4 isbitar. Grädda i 25-30 minuter, tills brödet är gyllenbrunt och krispigt.
- Kyl: Låt brödet svalna på ett galler i minst 30 minuter innan du skär det.
Torkad durrasurdeg är nu på prov och jag tänkte prova detta recept när Surdeg är klar. Vad kan du ersätta tapiokastärkelse? Är majsstärkelse okej?
Hallå?
Med majsstärkelse kan du ersätta tapiokastärkelse i förhållandet 1:1. Om det behövs kan du tillsätta lite vätska om degen känns för torr. Majsstärkelse är mer benägen att torka ut degen, medan tapiokastärkelse gör bakverket mer elastiskt och lite mer segt.