Hemsidan " Glutenfria Havreflingor " Glutenfria havrekakor
Glutenfria havresallader
Publicerad på
Glutenfria havresallader
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
15
minuterDen glutenfria havregrynen är härligt mjuka och utsökt goda. Bröden är gjorda av havreprodukter från Virtasalmi Cereal Products.
Ingredienser
5 dl vatten
25 g jäst
1-2 msk sirap
n. 0,5 msk havssalt
Beredning
- Lös upp jästen i ljummet vatten.
- Vispa i psylliumet och låt det svälla i ca 5 minuter. Blandningen kommer att bli gelatinös.
- Tillsätt sirap, havrekli, flingor och lite av mjölet.
- Vispa blandningen och tillsätt resten av mjölet och saltet.
- Låt degen vila en stund.
- Strö ut en generös mängd av mjölblandningen med potatismjöl, havrekli och havremjöl på bakplåten och rulla degen till en boll ovanpå mjölet.
- Gör en platt tallrik med ett strössel av mjölblandningen på toppen.
- Ta bitar ur ett valfritt glas eller en valfri form och lägg dem på en bakplåt med en spatel. Du kan lägga dem ganska nära varandra.
- Peta i havrebitarna.
- Placera burken ovanpå tixpoolen (fyll poolen halvvägs med varmt vatten)
- Låt jäsa i ca 15 minuter.
- Grädda i 225°C varm ugn i ca 15-20 minuter, tills havregrynen fått fin färg på undersidan.
- Glutenfri havregrynsgröt är utsökt när den är varm, men den är fortfarande svår att dela.
- Låt svalna ordentligt innan du delar brödet.
Jag undrar om det är för mycket vätska i det här receptet?
Hej Leif,
Vätskan är rätt mängd! Våra glutenfria mjölsorter sväller när degen får vila. Degen ska också kavlas i en hel del mjöl, eftersom den blir kladdig.
Kan jag använda färdiga havregryn som en del av degen för detta recept?
Hej Tuija,
Ja, varför inte! Vi har aldrig provat att använda havregryn i den här degen, men den har samma ingredienser. Låt degen vila innan du pressar den i havrebitar för att se till att konsistensen är rätt 🙂