Första sidan » Glutenfria recept » Söta bakverk » Glutenfria och veganska muffins
Glutenfria och veganska muffins
Publicerad på
Glutenfria och veganska muffins
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Muffins
10-12
muffinsMed denna grundläggande muffinssmet kan du göra både bärhallonmuffins och underbara praliner
choklad muffins! Testa även blåbär, vit choklad, nötter eller annat gott
i muffins.
Ingredienser
3,5 dl glutenfri havredryck (drycker avsedda för kaffe fungerar bäst)
1 msk äppelcidervinäger
4 dl Virtasalmis spannmålsmjölmix
1 dl Virtasalmens spannmålsprodukter ångad liten havreflingor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl rapsolja
150 g Bär som hallon till bärmuffins
150 g för chokladmuffins ca. 150 g choklad, hackad i små bitar
Beredning
- Glasyr:
- Du kan frosta muffinsen med en vispad glutenfri visp eller vegansk grädde, som innehåller 200 g mjölkfritt färskostliknande pålägg, 100 g veganskt "smör", 2-3 dl strösocker.
- Ingredienserna till frostingen vispas fluffigt och den ska få stelna i kylen så att den går att extrudera.
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Blanda Havredryck och äppelcidervinäger i en skål. Låt vätskan brygga i några minuter.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål: mjölblandning, havreflingor , sockerarter, bakpulver och salt.
- Tillsätt rapsolja i havredrycksblandningen och häll vätskorna i de torra ingredienserna.
- Blanda degen tills den är slät.
- Rör ner bären eller chokladbitarna. Du kan också göra hälften bärmuffins och hälften chocolate chip muffins.
- Häll upp muffinssmeten i stora pappersformar (amerikansk muffinsform), nästan full.
- Muffins bakas bäst i plåtmuffinsform. Denna deg gör ca. 10-12 muffins.
- Grädda chokladmuffins i ca. 15-18 minuter beroende på ugn och något längre för bärmuffins, ca. 20 minuter.
- Låt muffinsen svalna i pannan och frosta dem som du vill eller njut av dem som de är!
När du inte kan använda den havre , så ska vi kompensera havreflingor med samma mängd mjöl? Eller vad som skulle vara det bästa substitutet havreflingor ?
Hej Susanna,
havreflingor kan ersättas med mjöl, durramjölblandning, även andra mjölblandningar, rismjöl, bovetemjöl m.m. Jag skulle lägga mindre mjöl än havreflingor . Tillsätt mjöl i degen lite i taget för att få rätt konsistens. Psyllium i mjölblandningar sväller ganska snabbt.