Hemsidan " Glutenfria recept " Söta bakverk " Glutenfri och vegansk karamellbar
Glutenfri och vegansk carobbar
Publicerad på
Glutenfri och vegansk carobbar
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
15
stTillagningstid
10
minuterDenna glutenfria och veganska karamellbar är perfekt för en familjegodis!
Ingredienser
- Botten 160 g
2,5 dl Viljatuote Virtasalmi's glutenfria havremjölsblandning
0,5 tsk malen kardemumma
0,25 tsk salt
80 g / 75 ml lönnsirap
60 g / 75 ml rumstempererad kokosnötsolja
- Tatariska linser
200 g dadlar (jag använde 16 dadlar utan sten)
5 msk glutenfri havredryck till kaffe eller annan växtbaserad dryck
3 msk msk kokosnötsolja
0,5 tsk Kanel
0,25 tsk malen kardemumma
en nypa salt
150 g mörk choklad (t.ex. 70%)
30 g mjölkfri vit choklad
Beredning
- Förvärm ugnen till 200°C. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda i lönnsirap och kokosolja. Bred ut degen på botten av en bakplåt (jag använde en 25 cm x 16 cm stor bakplåt) och grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Mixa kvitteningredienserna slätt i en mixer och bred ut över bottnen. Låt stå i kylskåp i ca 30 minuter. Smält chokladen var för sig i ett vattenbad. Bred den mörka chokladen över kvitten och gör ränder med den vita chokladen.
Ställ in i kylen för att stelna i ca en timme och skär i bitar. Tiina Strandberg | My Berry Forest
Tips
- Om du inte gillar smaken av kokosnöt rekommenderar jag att du väljer en kokosolja med neutral smak (inte kallpressad jungfruolja).
- Jag rekommenderar att du väljer färska dadlar från frukthyllan i butiken. Om dadlarna känns hårda kan du lägga dem i blöt i 10 minuter innan du gör t.ex. kvitten.
- Om chokladen inte smälter jämnt kan du blanda i ett par teskedar kokosolja.