Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria veganska fastlagsbullar

Glutenfria veganska fastlagsbullar

Glutenfria veganska fastlagsbullar

Recept av Sara Räisänen
5.0 från 2 röster
Portioner

7

st
Tillagningstid

10

minuter

Ingredienser

  • Bulldegen
  • 3 dl vegetabilisk mjölk (jag använde 2dl kokosmjölk och 1dl vatten)

  • 5 dl Viljatuote Glutenfri Mjölmix för Bullar

  • 25 g färsk jäst

  • 2 msk kardemumma (man kan inte få för mycket av det!)

  • 1 tsk kanel

  • 50 g bakmargarin

  • 2 dl kokosnötsocker

  • 1 chiaägg (blanda 2 msk chiafrön och 1/2 dl vatten och låt svälla)

  • + vegetabilisk mjölk och kokosnötsocker för smörjning

  • + mandelmjöl för garnering

  • *om du använder ägg kan du ersätta chiaägget med ett ägg

  • Vispad grädde med kokosnöt
  • 1 burk (2 dl) kokosnötkräm (kyl i minst 2 timmar)

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 1 msk agave sirap

  • Chiahillo
  • 2 dl bär efter eget val

  • 4 msk chiafrön

  • 2 msk agave sirap

Beredning

  • Bulldegen
  • Låt fettet värmas upp i rumstemperatur.
  • Förbered också chiaägget.
  • Värm vegetabilisk mjölk till ljummet och smula ner jästen.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat skål.
  • Tillsätt mjölet gradvis till vätskan och blanda väl, med en elvisp om du har en sådan eller för hand.
  • När ca 3 dl av mjölet har försvunnit, tillsätt chiaägget.
  • Fortsätt med att tillsätta resten av mjölet.
  • Tillsätt slutligen det mjukade fettet.
  • Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och forma den till en lång, platt klump.
  • Degen ska vara lätt att hantera, men fortfarande flexibel.
  • Skär klumpen i bitar av samma storlek - min kom i 7 bitar. Eller ursprungligen 10, men ett par av bullarna skulle ha varit för små, så jag slog ihop dem.
  • Rulla bitarna till platta, runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Täck över formen med en duk och låt bullarna jäsa i minst 60 minuter, eller ännu lite längre.
  • Efter jäsningen penslar du med en varm blandning av vegetabilisk mjölk och kokossocker (1 dl vegetabilisk mjölk + 1 msk kokossocker) och strör över mandelmjöl och en skvätt kokossocker om du vill. Om du använder ägg kan du dessutom smörja bullarna med ägget.
  • Grädda i 220°C i ca 10-15 minuter tills ytan är lätt brun.
  • Låt bullarna svalna innan du delar dem och fyller dem.
  • Kokosnötskräm
  • Vispa ingredienserna med en elvisp tills de är tjocka.
  • Lägg krämen i en spritspåse eller fryspåse och spritsa runt kanterna på den nedre halvan av den delade bullen.
  • Chiahillo
  • Låt de frysta bären tina i rumstemperatur eller, om du använder utländska frysta bär, koka dem i ett par minuter först.
  • Låt svalna en stund, tillsätt sedan fröna och sötningsmedlet och blanda försiktigt några gånger.
  • Låt svälla i minst en halvtimme, helst över natten.
  • Skeda chiasylten på den nedre halvan av bullen i utrymmet som lämnats i mitten av kokosgrädden.

2 Kommentarer

  1. Det här visade sig vara våra favoritpåskbullar. Vi fick dem stora och mjuka, och de reste sig bra. Receptet sparades och kommer att användas igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.