Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria Petit-choux
Glutenfria Petit-choux
Publicerad på
Glutenfria Petit-choux
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
25
minuterIngredienser
100 g smör
2 dl vatten
2 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
0,5 tsk bakpulver
3 ägg
- Grekisk fyllning
10 svarta oliver
10 gröna oliver
80 g fetaost/salladsost
5 soltorkade tomater
1 dl ruccola och/eller rödådrad syra (totalt)
200 g färskost naturell
1-2 msk mjölk
2 dl vispgrädde
- Lingonfyllning
2 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
250 g mjölkkvarg
2 dl (frysta) lingon
Beredning
- Mät upp smöret och vattnet i en obehandlad kastrull.
- Låt blandningen koka upp.
- Medan smör- och vattenblandningen värms upp blandar du ihop bullmjölblandningen och bakpulvret.
- Tillsätt mjölblandningen till den kokande smör- och vattenblandningen på en gång medan kastrullen fortfarande står på spisen.
- Rör om blandningen kraftigt tills den bildar en boll.
- Låt blandningen svalna ordentligt.
- Tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa väl.
- Ta ut eller spritsa små klickar av degen på ett bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Baka i 200°C i 25 minuter.
- Öppna inte ugnsluckan i början av gräddningen och skaka inte ugnen för att förhindra att petit-choux faller ihop.
- Baka hellre lite för länge än för kort tid. Detta förhindrar också att petit-choux faller ihop.
- Fyll petit-choux med en salt eller söt fyllning strax före servering för att förhindra att de blir fuktiga.
- Petit-choux kan även frysas utan fyllning. De tinar snabbt vid rumstemperatur.
- Grekisk fyllning
- Hacka oliver, soltorkade tomater och ruccola/rödådrad syra.
- Smula över fetaosten.
- Blanda de hackade ingredienserna med färskosten.
- Tillsätt så mycket mjölk att du får en tjock, smidig blandning.
- Lingonfyllning
- Mät upp vispgrädden och farinsockret i en kastrull.
- Värm upp och låt koka upp, koka inte längre.
- Kyl ner först till rumstemperatur och sedan till kall i kylskåpet.
- Vispa den kylda grädde-sockerblandningen.
- Tillsätt mjölkkvargen till skummet.
- Rör slutligen ner de något upptinade lingonen.
© Outi Vartiainen
Tips
- Låt inte lingonen tina helt. Då förblir de hela och fyllningen blir inte vattnig.
- Du kan göra fyllningen dagen före servering och tillsätta lingonen frysta i skummet. På så sätt tinas de precis i tid för servering.
Hur mycket grädde är det i kvarg- och lingonfyllningen? Jag kunde inte hitta det i receptet...
Hej Satu,
Tack för din kommentar! I lingonfyllningen används samma 2 dl grädde som i den salta varianten. Detta har nu korrigerats i receptet.
Ha en härlig bakstund!
Jag gjorde med skinkfyllning till Valborg och de var finare än de vanliga. Vi kommer att göra också i fortsättningen, tack...
Hej Paula,
Tack för din kommentar! 🙂