Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria Petit-choux

Glutenfria Petit-choux

Glutenfria Petit-choux

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
0.0 från 0 röster
Tillagningstid

25

minuter

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 2 dl vatten

  • 2 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 3 ägg

  • Grekisk fyllning
  • 10 svarta oliver

  • 10 gröna oliver

  • 80 g fetaost/salladsost

  • 5 soltorkade tomater

  • 1 dl ruccola och/eller rödådrad syra (totalt)

  • 200 g färskost naturell

  • 1-2 msk mjölk

  • 2 dl vispgrädde

  • Lingonfyllning
  • 2 dl vispgrädde

  • 1,5 dl farinsocker

  • 250 g mjölkkvarg

  • 2 dl (frysta) lingon

Beredning

  • Mät upp smöret och vattnet i en obehandlad kastrull.
  • Låt blandningen koka upp.
  • Medan smör- och vattenblandningen värms upp blandar du ihop bullmjölblandningen och bakpulvret.
  • Tillsätt mjölblandningen till den kokande smör- och vattenblandningen på en gång medan kastrullen fortfarande står på spisen.
  • Rör om blandningen kraftigt tills den bildar en boll.
  • Låt blandningen svalna ordentligt.
  • Tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa väl.
  • Ta ut eller spritsa små klickar av degen på ett bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Baka i 200°C i 25 minuter.
  • Öppna inte ugnsluckan i början av gräddningen och skaka inte ugnen för att förhindra att petit-choux faller ihop.
  • Baka hellre lite för länge än för kort tid. Detta förhindrar också att petit-choux faller ihop.
  • Fyll petit-choux med en salt eller söt fyllning strax före servering för att förhindra att de blir fuktiga.
  • Petit-choux kan även frysas utan fyllning. De tinar snabbt vid rumstemperatur.
  • Grekisk fyllning
  • Hacka oliver, soltorkade tomater och ruccola/rödådrad syra.
  • Smula över fetaosten.
  • Blanda de hackade ingredienserna med färskosten.
  • Tillsätt så mycket mjölk att du får en tjock, smidig blandning.
  • Lingonfyllning
  • Mät upp vispgrädden och farinsockret i en kastrull.
  • Värm upp och låt koka upp, koka inte längre.
  • Kyl ner först till rumstemperatur och sedan till kall i kylskåpet.
  • Vispa den kylda grädde-sockerblandningen.
  • Tillsätt mjölkkvargen till skummet.
  • Rör slutligen ner de något upptinade lingonen.

    © Outi Vartiainen

Tips

  • Låt inte lingonen tina helt. Då förblir de hela och fyllningen blir inte vattnig.
  • Du kan göra fyllningen dagen före servering och tillsätta lingonen frysta i skummet. På så sätt tinas de precis i tid för servering.

4 Kommentarer

  1. Hur mycket grädde är det i kvarg- och lingonfyllningen? Jag kunde inte hitta det i receptet...

    1. Hej Satu,

      Tack för din kommentar! I lingonfyllningen används samma 2 dl grädde som i den salta varianten. Detta har nu korrigerats i receptet.
      Ha en härlig bakstund!

  2. Jag gjorde med skinkfyllning till Valborg och de var finare än de vanliga. Vi kommer att göra också i fortsättningen, tack...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.