Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria fyllda kex
Glutenfria fyllda kex
Recept publicerat
Glutenfria fyllda kex
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
8
ProtokollIngredienser
200 g smör
1 dl socker
1 ägg
4,5 dl Sorghum-mjöl
1 tsk bakpulver
1 tl vaniljsocker
0,5 tsk salt
Fyllning: hallonmarmelad, nutella eller annan marmelad efter eget val
Beredning
- Rör ihop socker och smör.
- Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt till degen i två omgångar.
- Använd en pil för att breda ut degen till en rektangel på den nyutkavlade degplattan. Linda in och ställ i kyl i 30-60 minuter, eller tills degen är tillräckligt fast för att kavlas ut.
- Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper till en tunn skiva och ställ kallt att jäsa. Degen är klar att gräddas när bakplåtspappret lossnar fint från arket, dvs. degytan fastnar inte på bakplåtspappret.
- Tryck ner ett jämnt antal kex i formen och lämna en centimeters mellanrum mellan kexen. Använd en mindre form och gör ett halvt hål i mitten i den form du vill ha. Detta kan till exempel göras med en trubb.
- Speciellt för mer detaljerade former (hjärta, stjärna, blomma etc.) är det lämpligt att lämna den centrala degbiten på plats för att förhindra att kanterna sprider sig inåt. Tryck på mönstret igen omedelbart efter att det tagits ut ur ugnen.
- Ta bort degen från mellan kexen. Det är inte nödvändigt att flytta kakorna, utan använd bakplåtspapperet som bricka. Rulla den återstående degen till en tunn platta enligt beskrivningen i steg 4 och ställ i kyl tills den ska användas.
- Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Kakorna ska vara lätta, så var försiktig så att du inte övergräddar dem!
Tips
- Med det här receptet bakar du sockerkakor, eller kakor för krukdekorering.