Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria drottningpajer
Glutenfria drottningpajer
Publicerad på
Glutenfria drottningpajer
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
6
pajTillagningstid
30
minuterGlutenfria queen pies har en underbar bärsmak och serveras med fördel varma med vispad grädde. Dessa läckra drottningpajer är lämpliga för äggallergiker, eftersom inga ägg behövs. havre För veganska pajer använder du mjölkfritt margarin och ersätter grädden med eller sojabaserad grädde. Om du vill kan du också prova olika bärfyllningar för att passa din smak.
Ingredienser
- Deg
100 g smör eller margarin
0,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk vispad grädde
- Fyllning
3 dl (frysta) blåbär
1 dl (frysta) hallon
2-3 msk socker
1 msk potatismjöl
- För bakning
0,5 dl Viljatuote Grov Glutenfri Mjölblandning
- Ovanpå
blåbär och hallon
blad av mynta eller citronmeliss
skjul 2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
Beredning
- Vispa det mjuka smöret och sockret fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i smör- och sockerskummet växelvis med grädden. Blanda degen till en jämn smet och ställ den i kylskåp i minst 15 minuter.
- Ta ut blåbären och hallonen ur frysen för att tina. Förvärm ugnen till 200°C.
- Ta ut små aluminium- eller silikonformar. De behöver inte smörjas. Ta en sked av degen och rulla den till en platt boll i händerna. Placera degbollarna i botten av varje form. Använd fingret och tryck in degen i botten och sidorna av grytorna, hela vägen upp. Använd mjölblandningen till hjälp.
- Dela resten av degen i sex delar. Rulla degbitarna till bollar och platta ut dem på en mjölad bräda till sex tunna lock, lika stora som aluminiumkoppar.
- Blanda socker och potatismjöl med blåbär och hallon. Fyll degkopparna med bärblandningen.
- Lyft locken på bärblandningen med hjälp av en degskrapa eller spatel. Tryck ner kanterna med en liten gaffel och sticka ytan.
- Baka drottningpajerna i ca 30 minuter. Om du gör pajerna på sommaren med färska bär blir gräddningstiden kortare.
- Låt pajerna svalna något. Vispa grädden till ett skum, smaka av med vaniljsocker.
- Dekorera de glutenfria drottningpajerna med blåbär och hallon och blad av färsk mynta eller citronmeliss.
Servera med vispad grädde. Leila Kekkonen |Himoleipuri