Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri bakad gröt
Glutenfri bakad gröt
Publicerad på
Glutenfri bakad gröt
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
4
stTillagningstid
2
timmarGlutenfri bakad gröt görs bäst med vår glutenfria havregrynsgröt! Avsluta med mörk choklad och hallon eller blåbär och linfrömjöl.
Ingredienser
1 l glutenfri havredryck (eller annan vegetabilisk dryck/mjölk)
2 dl Glutenfritt havremjölssmör från Virtasalmi Cereal Product
1 tsk salt
en klick smör till stekpannan och botten
Beredning
- Förvärm ugnen till 150°C. Smörj in grytan med fett. Tillsätt vätska, salt och gryn. Låt sjuda i ugnen i 2-3 timmar. Rör om ett par gånger under tillagningen. Gröten tjocknar lite när den svalnar.
- Glutenfri bakad gröt kommer fortfarande att smaka gott nästa dag! Lägg den överblivna gröten i en lufttät behållare och kyl. Tillsätt en skvätt havredryck eller mjölk innan du mikrar och värmer upp. Använd inte den högsta effekten så att gröten värms upp jämnt!
tsk valio laktosfri lättmjölk 1 l , 2 dl gryn, 1 salt och 3h 15 min i ugnen på 150 grader, och det är inte gröt, det är för löst. Misslyckad gröt kom med dina instruktioner!
Hej Eija,
Tråkigt att höra att gröten inte blev så lyckad! Eftersom vi pratar om en stor skillnad i gräddningstid (2-3h) kan vissa ugnar ta lite längre tid. Du kan också prova att höja ugnstemperaturen till exempelvis 180 grader om du vill förkorta gräddningstiden. Jag hoppas att detta hjälper!
Hej,
Jag har gjort otaliga gånger med det receptet med laktosfri mjölk och varje gång har det lämnat en lös sammet. Baktiden har varit lång och ännu längre. havreflingor Jag slutar lägga till i slutet varje gång. havre Eller så ersätter jag 1dl med 1dl ris. Jag har lagat mat i en elektrisk ugn. Så jag undrar om det finns någon egenskap i den laktosfria mjölken som påverkar den. Eller den elektriska ugnen.
Hej Laura,
Vi testar också laktosfri mjölk för att få ett bättre svar på denna fråga. Vi har i allmänhet använt havremjölk för att göra gröt, vilket gör gröten som på bilden. Jag skulle rekommendera att prova glutenfri havremjölk i det här receptet tills vi har provat receptet med laktosfri mjölk 🙂 .
Jag har gjort precis så. Ibland har jag liksom "glömt" att sätta in gröten i ugnen! Sist jag hade gröt i ca 3 timmar var ugnen 150 när jag satte in den och kanske ca 100 grader när jag äntligen tog ut den.
Och oj vad gott det är, jag och min man äter det nästan stående när pannan är ute ur ugnen!
Riktigt gott. Brödugnen är dock en annan bakugn än den elektriska ugnen. Utan tvekan blir de ugnsbakade pajerna etc. mycket bättre i en brödugn.