Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri chokladkaka
Glutenfri chokladkaka
Publicerad på
Glutenfri chokladkaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12-15
stTillagningstid
50
minuterDenna glutenfria chokladkaka är en riktig godbit. Den är lätt att göra, lätt att dekorera och du kan också använda den som en tårtbotten. En färdig kaka ger två bottnar. Mjölet som används är Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote.
Ingredienser
200 g smör
3 dl socker
3,5 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
4 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
1,5 dl varmt vatten
Beredning
- Vispa fett och socker. Blanda de torra ingredienserna och sila ner i fett-socker-blandningen. Tillsätt äggen ett i taget samtidigt som du vispar. Tillsätt till sist det heta vattnet i smeten och blanda till en jämn smet. Häll degen i en smord och mjölad form med lös botten (ca 24 cm).
- Baka i 175 grader i ca 50 minuter. Låt svalna en stund innan kakan stjälps upp på ett fat.
Dekorera den glutenfria chokladkakan med florsocker. © Raija Alatalo
Jag. Kan kokosolja användas istället för smör?
Hej Anna,
Vi har ingen erfarenhet av att byta ut smör mot kokosolja i detta recept. Men kokosolja beter sig ju som smör, så varför inte!
Måste prova
10 poäng och ett papegojtecken, mums😋 passar även till tårtbotten
Kan jag använda en 20 cm kakform? Hur länge måste jag baka den om jag använder en 20 cm?
Hej Anon!
Visst kan du göra det. Tårtan blir lite högre på det sättet och kan kräva längre gräddningstid i ugnen. Baktiderna varierar beroende på ugn. Kakan är färdiggräddad när kanterna börjar lossna från kakbotten. Du kan också göra trästickstestet genom att ta t.ex. en tandpetare av trä och sticka in den i mitten av kakan. Om du tar ut den direkt och det inte finns någon kaksmet på tandpetaren är kakan klar. Annars gräddar du den lite till.
Hej, är det verkligen så att de torra ingredienserna tillsätts före äggen och sedan vispas? kaka Jag vispade äggen i fett- och sockerskummet först, tillsatte sedan de torra ingredienserna och slutligen vattnet. är i ugnen nu, jag vet inte slutresultatet ännu. Receptet verkar bra, förhållandet mellan ingredienser. Jag använde mjölkfritt bakmargarin istället för smör.
Hej Minna,
I det här mönstret är den ordningen ungefär rätt. Slutresultatet blir lyckat även om äggen vispas ett och ett i fett- och sockerskummet innan mjölet tillsätts. Mejerifritt margarin är ett bra substitut för smör. kaka Hoppas att du tyckte om .