Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri lökpaj
Glutenfri lökpaj
Publicerad på
Glutenfri lökpaj
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12-15
stTillagningstid
40
minuterGlutenfri lökpaj är perfekt för salta begär. Den höstliga pajen får sin söta smak från den karamelliserade löken.
Ingredienser
- Botten
1 tsk xantan
en nypa salt
100 g smör eller margarin
3 msk grädde
- Fyllning
2 stor lök
smör
olivolja
1 msk socker
2 dl grädde
2 ägg
2 dl emmentalost
salt
peppar
timjan
Beredning
- Hacka det kalla smöret i bitar. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner smöret i mjölblandningen. Jag använde en elvisp, men du kan också använda en gaffel. Tillsätt slutligen den kalla grädden. Forma degen till en boll. Linda in degbollen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 10 minuter.
- tårtaTryck ut degen jämnt i - eller pajformen. Stick hål i botten med en gaffel. Grädda bottnen i ugnen i 175C i 10 min.
- Skala lökarna och skär dem i ringar. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt olivoljan. Fräs löken i pannan. Tillsätt en nypa salt och socker och fortsätt fräsa på medelvärme tills löken är karamelliserad.
- Blanda grädde och ägg. Tillsätt salt, peppar och timjan. Fördela den karamelliserade löken över pajbotten. Häll gräddblandningen över bottnen och strö över riven ost.
- Baka i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Låt svalna en stund och den glutenfria lökpajen är klar att avnjutas. Ina Elevant ǀGlutenfri