Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri jordgubbskaka
Glutenfri jordgubbskaka
Recept publicerat
Glutenfri jordgubbskaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12-15
bitarTillagningstid
25
minuterEn utsökt glutenfri jordgubbsshortcake är perfekt för den bästa jordgubbssäsongen. Botten är bara fin och krispig, med en söt jordgubbsfyllning och en krispig smulstoppning. Smaklig måltid!
Ingredienser
- Botten
100 g smör
0,5 dl socker
1 ägg
3 dl Virtasalmis glutenfria havregrynsblandning från spannmålsprodukt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
- Fyllning
4-5 dl färska jordgubbar, skurna i halvor
- Murmeldjursblandning på toppen
1 dl glutenfri blandning av havremjöl, Virtasalmi spannmålsprodukt
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
30 g smör
Beredning
- Förvärm ugnen till 200°C. Smörj en pajform med en diameter på 26-28 cm med smör.
- Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda bakpulver och vaniljsocker i mjölblandningen. Tillsätt i smeten omväxlande med mjölken. Använd en pil för att rulla degen tills den är slät och sprid den på botten av pajformen.
- Gör en gräsmatteblandning. Blanda alla ingredienser till en smulblandning och ställ åt sidan för att vänta.
- Skär jordgubbarna i 2-4 bitar, beroende på storlek. Häll jordgubbsbitarna över pajbottnen.
- Strö slutligen smulblandningen över jordgubbarna.
- Grädda jordgubbspajen i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera den glutenfria jordgubbspajen varm med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Leila Kekkonen | Himoleipuri
Tips
- Du kan också enkelt göra en vegansk version av pajen. Använd mjölkfritt margarin istället för smör och ersätt ägget och mjölken i bottendegen med två matskedar sojayoghurt.