Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri julbulle
Glutenfria julbullar
Publicerad på
Glutenfria julbullar
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Glutenfri julbulle är ett läckert tillskott på julbordet eller vinterfikastunderna! Gör fruktiga eller pepparkakssmakande bullar - eller traditionella russinbullar, efter din smak!
Ingredienser
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
0,5 msk kardemumma
0,5 dl russin
75 g smör
1 ägg för smörjning
- Degbasen
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk socker
1,5 dl Viljatuote Glutenfri Mjölblandning för Bullar
- Lägg till i degen
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
0,5 msk kardemumma
0,5 dl russin
3 dl Viljatuote Glutenfri Mjölblandning för Bullar
75 g smör
- Fruktiga julbullar
30 g smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
50 g mandelmassa
75 g korinter
100 g röda cocktailkörsbär
Du behöver också muffinsformar.
Beredning
- Degbasen
- Blanda ihop ingredienserna och låt stå under en duk på en varm plats i ca 10 minuter (eller tills det bubblar).
- Lägg till i degen
- Blanda ägget och de torra ingredienserna till en deg.
- Tillsätt det mjuka smöret.
- Knåda degen kraftigt för hand eller med hjälp av en mixer/elvisp.
- Baka ut degen direkt. Gör fruktiga julbullar och/eller kanelbullar av den.
- Fruktiga julbullar
- Rulla ut degen till en skiva och bred på det mjuka smöret, strö över socker-kanel-vaniljsockerblandningen, mandelpulver, korinter och körsbär i små bitar.
- Rulla ihop plattan och skär den i bitar om ca 2,5 cm.
- Lägg bitarna i muffinsformar.
- Låt jäsa i ca 45 minuter.
- Pensla bullarna med ägg, garnera med en körsbärshalva och mandelmjöl (strösocker).
- Baka i 200 grader i ca 10 minuter.
- Pepparkaksbullar
- Grädda bullarna som vanligt.
- Gör en skiva av kanelrullsdegen och använd en liten stjärnform för att göra ett mönster och lyft den på bullen.
- Pensla de gräddade bullarna med ägget. Grädda i 200°C i ca 15 minuter.
- En glutenfri julbulle är något som alla kan njuta av!