Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri julig britakaka
Glutenfri julig britakaka
Publicerad på
Glutenfri julig britakaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
25
minuterIngredienser
125 g smör
1 dl socker
1 msk pepparkakskrydda
3 äggulor (äggvitorna används till marängskummet)
1,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
- Maräng
3 äggvitor
1,5 dl socker
- Fyllning
4 dl vispgrädde
300 g mjölkkvarg
200 g vaniljfärskost
2 tsk vaniljsocker
- På toppen av fyllningen och för dekoration
pepparkaksmulor
frysta/torkade lingon
kolasås (färdig från kylskåpet eller hemlagad)
Beredning
- Blanda samman glutenfri mjölblandning, bakpulver och pepparkakskrydda.
- Vispa det mjuka smöret och sockret fluffigt. Tillsätt äggulorna en efter en i skummet och vispa väl.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och mjölken till skummet.
- Förbered marängen genom att vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sedan sockret och vispa skummet tills det är hårt.
- Bred ut bottendegen på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Bred försiktigt ut marängblandningen över bottendegen så att degarna inte blandas.
- Grädda i 175 grader i ca 25 minuter (tills marängen har fått fin brun färg).
- Tillred fyllningen genom att vispa grädden.
- Blanda sedan i grädden kvarg, färskost och socker och blanda väl tills det är jämnt.
- Skär den kylda glutenfria kakan i två delar och fördela fyllningen på ena halvan. Strö lingon över fyllningen, ringla lite värmd kolasås över toppen och avsluta med pepparkaksmulor. Även om lingon inte är din favorit, snåla inte med dem! Lingonens syrlighet är perfekt för denna tårta.
- Lyft den andra kakhalvan ovanpå och upprepa stegen från föregående punkt.
Recepten är säkert goda MEN för diabetiker hur skulle jag göra en sån här kaka där man verkligen behöver minska mängden fett och socker. Och med olivolja blir det inte gott - eller blir det och med Acave sirap ännu äggulorna bort.....Kunde ni försöka där( försiktig fråga här )
Hallå?
Olivolja och andra oljor blir goda kakor om receptet inte kräver att smöret ska skummas. Olivolja har dock en stark smak, så det är bäst att kombinera den med en starkare smak, t.ex. kryddor eller citron.
Många av våra recept är faktiskt lite lättare (innehåller max 1 dl socker och valfritt margarin) och är därför lämpliga för en diabeteskost när de äts med måtta, enligt Diabetesförbundet. Tyvärr klarar sig inte den brittiska kakan på grund av marängen :/