Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri britakaka
Glutenfri britakaka
Publicerad på
Glutenfri britakaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
10
stTillagningstid
25
minuterGlutenfri britakaka är mycket lätt att göra med Virtasalmis Glutenfria Mjölblandning för bullar. Du får en stilig britakaka att servera på festbordet genom att dekorera den med färska sommarbär och smält choklad.
Ingredienser
- Botten
125 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor (äggvitorna används till marängskummet)
1,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
- Maräng
3 äggvitor
1,5 dl socker
- Fyllning
2 dl vispgrädde
150-200 g mjölkkvarg
100 g vaniljfärskost
1 tsk vaniljsocker
färska bär (t.ex. jordgubbar, röda vinbär, blåbär, hallon)
Beredning
- Blanda samman den glutenfria mjölblandningen för bullar, bakpulver och vaniljsocker.
- Vispa det mjuka smöret och sockret fluffigt.
- Tillsätt äggulorna i skummet, en i taget och vispa väl.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och mjölken till skummet.
- Bred ut bottendegen på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper.
- Förbered marängen genom att vispa äggvitorna till ett skum.
- Tillsätt sedan sockret och vispa skummet tills det är styvt.
- Bred försiktigt ut marängblandningen över bottendegen så att degarna inte blandas.
- Grädda i 175 grader i ca 25 minuter (tills marängen har fått fin brun färg).
- Tillred fyllningen genom att vispa grädden.
- Blanda sedan i grädden kvarg, färskost och socker och blanda väl tills det är jämnt.
- Om du vill kan du tillsätta en del av bären i fyllningen under försiktig omrörning, men lämna kvar en del av bären för dekoration. Ett annat alternativ är att strö bären som färska över fyllningen .
- Skär den kylda glutenfria britakakan på mitten och fördela fyllningen på ena halvan. Strö t.ex. delade jordgubbar över fyllningen om du inte blandade dem i fyllningen.
- Lägg det andra tårtlagret ovanpå och dekorera.
Tips
- Du kan också dubbla fyllningen, så att du kan breda ut den ovanpå kakan.