Hemsidan " Glutenfria recept " Pizzor och Street Food " Glutenfri pizzabotten
Glutenfri pizzabotten
Publicerad på
![Glutenfri pizzabotten gjord på Pizza & Street Food Mix.](https://www.virtasalmenviljatuote.fi/wp-content/uploads/2024/10/520A0437.jpg)
Glutenfri, Vegansk Pizzabotten
Recept av Virtasalmen Viljatuote
Pizza är en maträtt som har spridit sig över hela världen och som ofta anses ha sitt ursprung i Italien. Förfadern till pizzan är ett tunt tunnbröd som har bakats över öppen eld sedan antikens Grekland. En av de mest kända pizzorna, Margherita, är uppkallad efter den italienska drottningen Margherita di Savoy och innehåller tomat, mozzarellaost och basilika.
Ingredienser, 2-4 runda pizzor
4 dl vatten
3 tsk (9-10 g) torrjäst
1,5 tsk salt
3 tsk jungfruolivolja
Beredning
- Tillsätt 42 °C varmt vatten och torrjäst i en skål och blanda väl. Tillsätt salt och hälften av mjölet och rör om så att allt blandas.
- Psyllium börjar verka och då kan du tillsätta oljan. Tillsätt resten av mjölet under omrörning tills degen är smidig. Låt degen vila i en skål under en duk i ca 5 minuter.
- Dela degen med mjölade händer i lika stora bitar och forma dem till runda pizzor på ett lätt mjölat bakplåtspapper. Låt jäsa under plastfolie och bakplåtspapper i 1,5-2 timmar.
- Förvärm bakplåtspappret och lägg pizzan som du har format på bakplåtspappret. Om pizzan bildar en bubbla är det okej. Du kan använda en stekspade för att trycka ner den efter att du har förgräddat den innan du lägger på toppingen.
- Förgrädda pizzabotten i ca 10 minuter i en 250 °C varm ugn med konstant temperatur. Gratinera sedan med valfri topping i ytterligare 3-5 minuter, eller tills osten har smält.
Tips
- Med samma degrecept och jästid kan du också göra baguetter, 2-3 stycken. Grädda i 225 °c i ca 20-30 min.