Hemsidan " Glutenfria recept " Uppfödning av glutenfri surdeg

Uppfödning av glutenfri surdegsrot

Uppfödning av torkad surdegsrot

Recept av Helena och Fiialiisa Kemppainen, MakuaMedia
3.0 från 4 röster

Det är enkelt att få liv i torkad glutenfri durra eller risrot, men det kräver lite tid och tålamod.

Stimulering av rötter

  • 10 g Glutenfritt ris eller sorghum surdegsrot

  • 10 g varmt, inte hett vatten

  • 10 g glutenfritt mjöl, efter eget val

  • Utfodring av rötter
  • 1 Del rot

  • 1 Del varmt vatten

  • 1 Del glutenfritt mjöl

Beredning

  • Uppvaknande av rötter
  • Ta ut 10 g torkad surrot ur påsen och lägg den i en ren och luktfri behållare.
  • Tillsätt ca 10 g varmt vatten (inte hett) och blanda väl.
  • Tillsätt sedan ca 10 g av det glutenfria mjöl du valt.
  • Blanda väl, täck med en trasa eller plastfolie och låt roten vila i ca 3 till 4 timmar.
  • Utfodring av rötter
  • Roten bör matas minst 3 gånger om dagen, i 3-4 dagar.
  • Utfodringen sker i förhållandet 1:1:1, dvs. 1 del rot, 1 del vatten och 1 del mjöl.
  • Efter några matningar kan du slänga en del av roten eller spara den för att använda i t.ex. salladsdeg. Roten börjar bubbla och lukta surt allteftersom matningarna fortskrider.
  • Håll rotuppkomst- och matningsområdet varmt men inte hett, ca 22-25°C.
  • Den är nästan klar när du ser luftbubblorna på bilden och den doftar behagligt syrligt.
  • Mellan bakningarna ska den beredda roten förvaras i kylskåpet i en stängd, ren behållare med ett skyddande lager vinägerdoftande skydd över roten.

Tips

  • Råd om hur man bevarar eller återupplivar roten: info@makuamedia.com
  • Recept på glutenfritt surdegsbröd: makuamedia.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.