Hemsidan " Glutenfria recept " Uppfödning av glutenfri surdeg
Uppfödning av glutenfri surdegsrot
Publicerad på
Uppfödning av torkad surdegsrot
Recept av Helena och Fiialiisa Kemppainen, MakuaMedia
Det är enkelt att få liv i torkad glutenfri durra eller risrot, men det kräver lite tid och tålamod.
Stimulering av rötter
10 g Glutenfritt ris eller sorghum surdegsrot
10 g varmt, inte hett vatten
10 g glutenfritt mjöl, efter eget val
- Utfodring av rötter
1 Del rot
1 Del varmt vatten
1 Del glutenfritt mjöl
Beredning
- Uppvaknande av rötter
- Ta ut 10 g torkad surrot ur påsen och lägg den i en ren och luktfri behållare.
- Tillsätt ca 10 g varmt vatten (inte hett) och blanda väl.
- Tillsätt sedan ca 10 g av det glutenfria mjöl du valt.
- Blanda väl, täck med en trasa eller plastfolie och låt roten vila i ca 3 till 4 timmar.
- Utfodring av rötter
- Roten bör matas minst 3 gånger om dagen, i 3-4 dagar.
- Utfodringen sker i förhållandet 1:1:1, dvs. 1 del rot, 1 del vatten och 1 del mjöl.
- Efter några matningar kan du slänga en del av roten eller spara den för att använda i t.ex. salladsdeg. Roten börjar bubbla och lukta surt allteftersom matningarna fortskrider.
- Håll rotuppkomst- och matningsområdet varmt men inte hett, ca 22-25°C.
- Den är nästan klar när du ser luftbubblorna på bilden och den doftar behagligt syrligt.
- Mellan bakningarna ska den beredda roten förvaras i kylskåpet i en stängd, ren behållare med ett skyddande lager vinägerdoftande skydd över roten.
Tips
- Råd om hur man bevarar eller återupplivar roten: info@makuamedia.com
- Recept på glutenfritt surdegsbröd: makuamedia.com