ILONA bakar för familjen

Med kärlek och kvalitet - så här tillverkas ILONAs glutenfria delikatesser
ILONA, ett glutenfritt bageri i Lempäälä, har varit en pionjär när det gäller glutenfria delikatesser sedan 2012. ILONA föddes ur ett behov i lokalsamhället när entreprenören Mira Lindqvists dotter diagnostiserades med mjölk- och spannmålsallergi i början av 2000-talet. Samarbetet med Virtasalmen Viljatuotte har pågått i flera år.
Med åren utvecklades hembagaren till en självlärd bagerientreprenör. "Vår filosofi är att vi bakar som om vi bakade för vår egen familj. Det innebär att vi utvecklar varje produkt för att den ska bli så bra som möjligt, utan att kompromissa med smak eller konsistens", sammanfattar Mira filosofin bakom Leipomo ILONA.
Fokus på kvalitet och ett brett sortiment
Bageri ILONA:s produkter säljs i detaljhandeln i hela Finland, främst i Birkaland, huvudstadsregionen och Åboregionen. En viktig ledstjärna för de råvaror som används i ILONA:s produkter är att de inte innehåller glutenfritt havre eller vetestärkelse, vilket gör att de passar de flesta glutenfria och spannmålsallergiker.
Trots det högre priset på glutenfria ingredienser fokuserar ILONA på kvalitet och att ge kunderna valuta för pengarna.- Vårt bageri erbjuder mer än 200 recept, från sött till salt. Vissa är endast tillgängliga under vissa säsonger eller endast direkt från bageriets cafébutik. Vår senaste innovation är en glutenfri och vegansk pizzabotten, som nu finns tillgänglig våren 2025 genom Kespro och Baron´s Food grossistdistribution", säger Mira Lindqvist.

Samarbete för mer perfekt glutenfri bakning
Kundrelationen med Virtasalmis Viljatuote började med att man använde bassortimentet av mjölblandningar i bullar och munkar. "Vi har från början värdesatt inhemska mjölblandningar av hög kvalitet och Viljatuote har kunnat tillgodose våra behov", säger Mira.
Samarbetet tog ett stort kliv framåt våren 2024, då Miras tips om en förändring i utbudet av professionella mjölblandningar ledde till ett nytt produktutvecklingsprojekt i Virtasalmi. Resultatet blev en spannmålsprodukt, Gluten Free Fine Flour Mix, för bagerier. Den första satsen av denna nya mjölblandning sattes i produktion redan i juli 2024 och sedan dess har den varit en av de mest använda råvarorna på Bakery ILONA. Dess mångsidighet gör den till en utmärkt bas för många bakverk och den kan kompletteras med andra ingredienser för specifika recept.
Framtidsutsikter och marknadsförändringar
Mira Lindqvist betonar i sitt samarbete med Viljatuotte framför allt order- och leveranssäkerhet. "Det är av största vikt för oss att råvaruleveranserna kommer fram som planerat och att produktionen därmed kan fortgå utan avbrott.
Efterfrågan på glutenfria produkter har enligt Mira förändrats genom åren, men växer fortfarande. "Vår kundbas är mycket bred, och även om marknaden har förändrats kvarstår behovet av glutenfria kvalitetsprodukter. Den senaste tidens minskade förutsägbarhet i fråga om råvarupriserna är en utmaning.
Förändringen i efterfrågan på glutenfria produkter återspeglar den allmänna trenden mot specialdieter och alltmer medvetna konsumenter. Mira Lindqvst, hur planerar ILONA Bakery att möta dessa utmaningar och utvecklas i framtiden?ILONA svarar på dessa utmaningar genom att fortsätta att fokusera på kvalitet och kundernas behov. Livet slutar inte med en diagnos, snarare tvärtom. Vi hoppas att när en kund äter Ilonas glutenfria produkter - så kommer livet att smaka gott igen! Precis som vår slogan säger!
Glutenfritt bageri ILONA
✅ Grundades 2012, bedriver verksamhet i Sääksjärvi, Lempäälä
✅ Omsättning på cirka 1,3 miljoner euro, sysselsätter 13 personer
✅ Brett, föränderligt sortiment av salta och söta bageriprodukter
✅ Distributionskanaler inkluderar detaljhandelsbutiker, grossister, restauranger och kaféer
✅ Egen kafébutik i Sääksjärvi