ILONAssa leivotaan kuin omalle perheelle

Rakkaudella ja laadulla – näin syntyvät Leipomo ILONAn gluteenittomat herkut
Lempäälässä toimiva Gluteeniton Leipomo ILONA on ollut gluteenittomien herkkujen edelläkävijä jo vuodesta 2012. ILONA syntyi lähipiirin tarpeesta, kun yrittäjä Mira Lindqvistin tyttärellä todettiin 2000-luvun alussa maito- ja vilja-allergia. Yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa on jatkunut jo vuosien ajan.
Kotileipurista kehittyi vuosien mittaan itseoppinut leipomoyrittäjä. – Meidän toiminta-ajatuksenamme on, että leivomme kuin omalle perheelle. Se tarkoittaa sitä, että jokaisesta tuotteesta kehitetään mahdollisimman hyvä, ilman kompromisseja maun tai rakenteen osalta, Mira tiivistää Leipomo ILONAn filosofian.
Panostus laatuun ja laajaan valikoimaan
Leipomo ILONAn tuotteita on myynnissä vähittäiskaupoissa laajalti Suomessa, pääalueina Pirkanmaa, Pääkaupunkiseutu sekä Turun seutu. Tärkeä linjanveto ILONAn tuotteissa käytettävien raaka-aineiden osalta on, ettei niissä käytetä gluteenitonta kauraa tai vehnätärkkelystä, mikä mahdollistaa tuotteiden nauttimisen useimmille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sekä vilja-allergisille.
Gluteenittomien raaka-aineiden korkeammasta hinnasta huolimatta ILONAssa panostetaan laatuun ja siihen että asiakkaat saavat vastinetta rahoilleen. – Leipomomme tuotevalikoimasta löytyy yli 200 reseptiä, makeista suolaisiin. Osa on myynnissä vain tiettyinä sesonkeina tai ainoastaan suoraan leipomon kahvila-myymälästä. Uusimpana aluevaltauksenamme on gluteeniton ja vegaaninen pizzapohja, joka on nyt keväällä 2025 tullut saataville Kespron ja Baron´s Food -tukkujakelun kautta, Mira Lindqvist kertoo.

Yhteistyössä kohti täydellisempää gluteenitonta leivontaa
Asiakassuhde Virtasalmen Viljatuotteen kanssa alkoi perusvalikoimaan kuuluvien jauhoseosten käytöllä pullien ja munkkien leivonnassa. – Olemme alusta asti arvostaneet kotimaisia, laadukkaita jauhoseoksia, ja Viljatuote on pystynyt vastaamaan tarpeisiimme, Mira toteaa.
Yhteistyö otti merkittävän harppauksen keväällä 2024, kun Miran vinkki ammattilaisille suunnattujen jauhoseosten tarjonnassa tapahtuvasta muutoksesta käynnisti Virtasalmella uuden tuotekehitysprojektin. Sen seurauksena syntyi leipomokäyttöön tarkoitettu Viljatuotteen Gluteeniton Hieno Jauhoseos. Ensimmäinen erä tätä uutta jauhoseosta saatiin tuotantoon jo heinäkuussa 2024, ja siitä lähtien se on ollut Leipomo ILONAn yksi käytetyimmistä raaka-aineista. Seoksen monikäyttöisyys tekee siitä erinomaisen pohjan useisiin leivonnaisiin ja sitä täydennetään reseptikohtaisesti muilla raaka-aineilla.
Tulevaisuuden näkymät ja markkinan muutos
Mira Lindqvist korostaa yhteistyössä Viljatuotteen kanssa erityisesti tilausten ja toimitusten varmuutta. – Se on meille ensisijaisen tärkeää, että raaka-ainetoimitukset saapuvat suunnitelman mukaisesti ja näin varmistamme keskeytymättömän tuotannon.
Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on Miran mukaan muuttunut vuosien varrella, mutta kasvaa edelleen. – Asiakaskuntamme on hyvin laaja, ja vaikka markkina onkin muuttunut, tarve laadukkaille gluteenittomille tuotteille on jatkuva. Oman haasteensa kehittymiseen tuo raaka-aineiden hintojen viime aikoina heikentynyt ennustettavuus.
Gluteenittomien tuotteiden kysynnän muutos kuvastaa yleistä trendiä kohti erityisruokavalioita ja yhä tiedostavampia kuluttajia. Mira Lindqvst, miten Leipomo ILONA aikoo vastata näihin haasteisiin ja kehittyä tulevaisuudessa? – ILONA vastaa näihin haasteisiin jatkamalla panostusta laatuun ja asiakkaidensa tarpeisiin. Elämä ei lopu diagnoosiin, päinvastoin. Toivomme, että kun asiakas syö Ilonan gluteenittomia tuotteita – elämä maistuu taas! Niin kuin sloganimmekin sanoo!
Gluteeniton Leipomo ILONA
✅ Perustettu 2012, toimii Lempäälän Sääksjärvellä
✅ Liikevaihto noin 1,3 miljoonaa euroa, työllistää 13 henkilöä
✅ Laaja, vaihtuva valikoima suolaisia ja makeita leipomotuotteita
✅ Jakelukanavina vähittäiskaupat, tukut, ravintolat ja kahvilat
✅ Oma kahvila-myymälä Sääksjärvellä