Mitä tuotetta takaisinveto koskee?

Gluteeniton Hieno Tattarijauho, 500g jossa on parasta ennen päiväys 7.11.2023 tai 30.11.2023

Miten tunnistan kyseisen tuotteen?

https://www.virtasalmenviljatuote.fi/tuote/gluteeniton-hieno-tattarijauho/ tarkista päiväys paketin kannesta

Miksi takaisinveto on päätetty suorittaa?

Gluteenittomien tuotteita valvotaan säännöllisesti suoritettavilla gluteenitesteillä joka on myös Keliakialiiton gluteenittomien tuotteiden standardin (AOECS) vaatimus. Valmiista tuotteesta suoritetun testin perusteella oli syytä olettaa, että kyseisessä tuotteessa on gluteenia yli sallitun raja-arvon eikä se näin ollen sovellu keliaakikoille. Muille tuote on turvallinen ja syötäväksi kelpaavaa.

Olen ostanut kyseisen tuotteen jossa on parasta ennen päivämäärä 7.11.2023 tai 30.11.2023. Miten toimin tuotteen kanssa?

Ottakaa yhteys asiakaspalveluumme info@virtasalmenviljatuote.fi ja laittakaa kuva tuotteen kannesta jossa päivämäärä luettavissa. Tämän jälkeen voitte hävittää pakkauksen. Korvaamme vahinkonne asianmukaisella tavalla josta asiakaspalvelumme tiedottaa yhteydenottonne yhteydessä.

Miten on mahdollista, että kyseisessä tuotteessa on gluteenipitoisuus ylittynyt?

Meidän lisäselvitysten perusteella näyttäisi siltä, että gluteeni on peräisin tattarijauhon valmistukseen käytetyssä raaka-aineessa joka on peräisin EU-maasta.

Miksi tuotte tattaria EU:sta?

Tattarituotteiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti ja tuontia tarvitaan vastaamaan tähän kysyntään.

Miten olette varmistaneet tattarijauhon raaka-aineen gluteenittomuudesta?

Meillä on toimittajat jotka ovat sitoutuneet toimittamaan meille gluteenitonta raaka-ainetta. He ovat suorittaneet testejä lähtömaassa raaka-aineille. Sen lisäksi me testaamme raaka-aine erät saapuessa ennen käyttöönottoa. Myös kyseisten tuotteiden valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista oli tehty negatiivinen gluteenitesti laboratoriossa ja todettu raaka-aine gluteenittomien tuotteiden valmistukseen soveltuvaksi.

Miten on mahdollista ettei laboratoriotesti anna luotettavaa tulosta?

Suurille raaka-aine erille tehtyjen laboratoriotestien luotettavuudessa on selkeitä puutteita jotka myös laboratorio on tunnistanut. Valmiista tuotteista otetut testit näyttävän olevan luotettavampi tapa tunnistaa gluteenipitoisuudet kuin testit raaka-aineille.

Miksi ette tee testejä kaikille valmiiden tuotteiden tuotantoerille?

Laboratoriotestin tuloksen selviäminen saattaa kestää jopa kaksi viikkoa ja olemme tähän mennessä seuranneet AOECS (Keliakialiiton standardi) mukaista testausohjelmaa valmiille tuotteille.

Onko Suomalainen tattarijauho turvallista käyttää?

Suomalainen tattarijauho on valmistettu Suomessa kasvatetusta tattarista. Sen tunnistaa joutsenmerkistä joka löytyy paketin etukannesta. Olemme myös testanneet tämänkin tuotteen ja se on testin perusteella gluteeniton.

Voinko saada tarkan gluteeniarvon testituloksesta?

Olemme tehneet lukuisia laboratoriotestejä ja gluteeniarvot ovat vaihdelleet melko paljon eri testien ja myös laboratorioiden välillä. Testeihin liittyy suuri epävarmuus (40%) joten emme suosittele laskemaan omien lopputuotteiden laskennallista gluteeniarvoa laboratoriotestin perusteella. Tämän johdosta emme julkaise testien tarkkoja tuloksia vaan vedämme tuotteet kokonaan pois markkinoilta. Meille tuote on joko gluteeniton tai yli sallitun raja-arvon.

Onko tuotantolinjanne puhdas?

Tuotantolinjat puhdistetaan säännöllisen väliajoin ja olemme ottaneet pintanäytteitä tuotantolinjoista. Näissä näytteissä ei ole löytynyt gluteenijäämiä.

Käsittelettekö gluteenia sisältäviä raaka-aineita tuotantotiloissanne?

Emme. Kaikki raaka-aineemme ovat luonnostaan gluteenittomia.

Mitä aioitte tehdä, että kontaminoituja tuotteita ei enää myydä ulos ja varmistatte tuotteiden gluteenittomuuden?

Olemme asettaneet toimittajan sekä raaka-aineet käyttökieltoon, eikä näistä raaka-aineista ole valmistettu tuotteita. Koska raaka-aineiden testauksen luotettavuus ei ole tasolla minkä se pitäisi olla olemme päättäneet hankkia omaan käyttöömme gluteenin pikatestausjärjestelmän jonka avulla pystymme lisäämään ja nopeuttamaan valmiiden tuote-erien testaamista.

Kuka on kyseinen raaka-aine toimittaja ja mistä maasta tattari on peräisin?

Olemme luovuttaneet nämä tiedot Ruokavirastolle joka välittää ne edelleen lähtömaahan. Emme julkaise tätä tietoa muille tahoille.

Miten voin luottaa, että muut tuotteenne ovat turvallisia käyttää?

Olemme suorittaneet testejä tuotteillemme ja ainoastaan takaisinvedettävistä tuotteista on löytynyt raja-arvon ylittäviä gluteeni pitoisuuksia.

Miksi ensiksi vedettiin pois 30.11.23 tuote-erä ja vasta sitten vanhempi tuote-erä?

30.11.23 erä tutkittiin ensiksi ja sen jälkeen suoritettiin lisätutkimuksia jonka avulla löysimme myös toisen takaisinvedettävän tuote-erän.